top of page

 Reisprogramma 

11.png
  • 21 mei - 27 juni - 15 augustus en 3 september 2024 

  • excursiereis  -  11 dagen

  • 5 standplaatsen  -  **** hotels

  • 10 - 18 personen 

  • NL reisleiding en gidsen 

Partnerreis.jpg

 ... eenheid door verscheidenheid ...  

Dag 1 :   Aankomst Vilnius. Vanaf Schiphol vliegen we met Air Baltic rechtstreeks naar Vilnius in Litouwen.  Na aankomst volgt de transfer naar het eerste centraal gelegen hotel. Vanuit hieruit kunt u vrij gemakkelijk het centrum van de stad verkennen. In de avond hebben wij ons welkomstdiner in een lokaal restaurant. Wij verblijven twee nachten in Vilnius.

  

Dag 2 :  Vilnius – Trakai.  Na het ontbijt maken we een stadstour door Vilnius. De stad is al meer dan 600 jaar de hoofdstad van Litouwen en telt meer dan 1.200 middeleeuwse gebouwen. Tijdens de tour zien we o.a. de Sint-Petrus en Paulus kathedraal, het Kathedraal plein, de Sint-Anna en Bernardines kerk, de Dageraad poort met het beeld van de maagd Maria , de Russisch-orthodoxe kerk, het stadhuisplein en de universiteit met de Sint-Johannes kerk.  In de  middag rijden we naar Trakai, op zo’n 25 km van Vilnius. Deze vroegere hoofdstad van Litouwen heeft veel historische gebouwen en een prachtige natuur met veel water en bos. Hier bezoeken we het 14e eeuwse kasteel, idyllisch gelegen op een van de eilandjes in het Galvemeer. Diner en overnachting in Vilnius.  

Dag 3 :   Kaunas – Klaipeda.  Vandaag doorkruisen we het Litouwse landschap als we van Vilnius naar de Baltische kust rijden. Onderweg bezoeken we Kaunas, de 2e grootste stad van Litouwen. We zien de restanten van het kasteel van Kaunas dat aan de samenvloeiing van de Neris en Nemunas is gebouwd. Het behoort tot de oudste bakstenen kastelen van het land en valt op door de dubbele verdedigingsmuur. Op het mooie stadhuisplein staat het sierlijke stadhuis dat door de lokale bewoners liefkozend De Witte Zwaan wordt genoemd. We zien de kathedraal en wandelen over de autovrije Laisves Avenue waar café‟s en terrassen zorgen voor een ongedwongen sfeer. We overnachten en dineren in Klaipeda. Bij aankomst heeft u de rest van de middag vrij. 

Baltic  (116).JPG
Baltic  (201).JPG
Baltic  (45).JPG
Rundale.jpg

Dag 4:  Klaipeda - Koerse Schoorwal. Deze morgen maken we een korte stadswandeling door het kleine, historische Klaipeda. Daarna steken we met de ferry over naar de Koerse Schoorwal dat een natuurlijke barrière vormt tussen de Oostzee en het vaste land. De landtong is bijna 100 km lang, maximaal 3,5 kilometer breed en grenst aan het uiterste puntje aan de Russische exclave Kaliningrad.  Een groot gedeelte van de schoorwal behoort tot het grensoverschrijdende natuurreservaat (UNESCO) en heeft de hoogste duinen van Noord-Europa, waar o.a. herten, elanden en een grote kolonie aalscholvers hun leefgebied hebben. Het culturele erfgoed wordt gevormd door o.a. de traditionele vissershuizen. In Nida bezoeken we het Thomas Mann Museum, gewijd aan deze Duitse Nobelprijswinnaar die hier 2 zomers heeft doorgebracht. Daarnaast zien we het Vissershuis, de Barnsteen Galerie, de etnografische begraafplaats en de neogotische kerk. Uiteraard maken we een wandeling door het duingebied. Diner en overnachting in Klaipeda.

Dag 5:  Kruisenheuvel - Rundale - Riga. Vandaag rijden we naar Riga, de hoofdstad van Letland, met onderweg een stop aan de Kruisenheuvel. Vanaf de 14e eeuw een plek waar oorlogen, onderdrukkingen en verzet werden herdacht. Tegenwoordig is het een plaats waar tienduizenden kruizen staan. Voordat wij Riga naderen brengen we een bezoek aan het 18e-eeuwse kasteel Rundale, ontworpen door de Italiaan Rastrelli, bekend van het Winterpaleis in Sint-Petersburg, waarin de Hermitage is gevestigd. Het paleis was ooit de zomerresidentie van de Hertog van Koerland en Semgallen. We zetten de reis voort door het mooie heuvellandschap en bereiken in  de late namiddag Riga. Diner en overnachting in het hotel in Riga.

Dag 6:  Riga. Na het ontbijt maken we kennis met de middeleeuwse binnenstad van Riga. Met haar 700.000 inwoners is Riga de grootste stad van de Baltische Staten en het politieke, culturele en economische centrum van Letland.  De stad bestaat vindt zijn oorsprong in de 12e -eeuw en het oude centrum is goed bewaard gebleven. Tijdens de stadswandeling door de pittoreske straatjes zien we o.a. de Dom van Riga, gebouwd in 1226 en de Sint-Petrus kerk, een goed voorbeeld van de gotische architectuur. We passeren het oude gildehuis, de “3 Gebroeders", één van de oudste huizen van het land, de Zweedse poort, het slot van Riga en het parlementsgebouw. In de middag kunt u zelf op pad gaan door deze interessante stad.

Baltic.jpg

Dag 7:  Nationaal Park Gauja - Sigulda - Parnü. Vandaag staat een bezoek aan het Nationaal Park Gauja op het programma, het grootste nationale park van Letland. Met circa 900 plantensoorten, 149 vogelsoorten en 48 soorten wilde dieren is dit een paradijs voor natuur- liefhebbers.  Het park is met name bekend om haar devonische zandstenen kliffen welke op sommige plaatsen wel 90 meter hoog zijn. Deze plek stond in het verleden bekend als “Lets Zwitserland” vanwege haar rijkdom en diversiteit in natuur (bossen, rivieren en grotten) en cultuur. Aansluitend bezoeken we het 13e-eeuwse Turaida kasteel, de oudste houten Krimulda landhuis en de ruïnes van het Crusader kasteel in Sigulda. Na de lunch maken we -op weg naar onze volgende verblijfplaats Tallinn - een stop in Parnü aan de kust van Estland. Ook wel "de zomerhoofdstad van Estland" genoemd, vanwege haar bekendheid als kuuroord (sinds 1830) met mooie stranden, waterparken en badhuizen. Via het uitgestrekte  

woudlandschap bereiken wij Tallinn,  waar wij ons hotel voor overnachting en diner betrekken. 

Baltic II  (62c).JPG
Baltic II  (156).JPG

Dag 8 -9  :  Tallinn.  Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen. Met een wandeltour maken we kennis met de Oude Stad, dat bijna een openluchtmuseum is van gotische architectuur. We zien het Toompea kasteel, wat tegenwoordig de zetel is van het Estse parlement. Het oorspronkelijke Deense kasteel uit 1219 is door Catharina de Grote grotendeels verbouwd in barokstijl. Tevens zien we de middeleeuwse stadsmuren, het Parlement, de Dom kathedraal en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal, in de 19e -eeuw gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III. Vanaf een uitzichtpunt kijken we uit over de kronkelige straten met rode daken en dalen we af naar de benedenstad waar we de oude gildehuizen en het prachtige 15e eeuwse stadhuis zien. Lunch en de namiddag zijn vrij keuze.  

Dag 10 :  Nationaal Park Lahemaa. Een van de meest bekende natuurbestemmingen in Estland is het Nationaal Park Lahemaa . Dit grootste park van het land bestaat uit een uitgestrekt gebied van bossen, ruige kustlijn, weilanden, moerassen, meren en watervallen. We bezoeken Palmse, het meest bekene buitenhuis van het park en oorspronkelijk een nonnenklooster.

Ons afscheidsdiner is in een lokaal restaurant in Tallinn. 

Dag 11 :  Na het ontbijt hebben wij ons transfer naar de luchthaven van Tallinn voor de reis huiswaarts.

Baltics 2.jpg
bottom of page