Baltische Staten 

.... eenheid door verscheidenheid

Schijnbaar verstopt in een uithoek van Europa liggen Estland, Letland en Litouwen,  de drie Baltische Staten.  Lang geleden onder het juk van de Sovjet-Unie,  maar nu alle lid van de Europese Unie.  Hoewel in een adem genoemd,  hebben alle drie een eigen cultuur en taal.  In acht dagen reis je dwars door de drie landen heen via de hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn. En tussendoor maak je kennis met de Litouwse kust aan de Oostzee, bezoek je het middeleeuwse kasteel Trakai en de beklim je de beroemde kruisenheuvel. Ook staat een bezoek aan het Nationaal Park Gauja op het programma en sta je ook in oog met “het Versailles van het Noorden” Rundale in Letland. 

Dag 1 :   Aankomst Vilnius. Vanaf Schiphol vliegen we met Air Baltic rechtstreeks naar Vilnius in Litouwen.  Na aankomst volgt de transfer naar het eerste centraal gelegen hotel. Vanuit hieruit kun je vrij gemakkelijk het centrum van de stad verkennen. In de avond hebben wij ons welkomstdiner in een lokaal restaurant. Wij verblijven twee nachten in Vilnius.

  

Dag 2 :  Vilnius – Trakai.  Na het ontbijt maken we een stadstour door Vilnius. De stad is al meer dan 600 jaar de hoofdstad van Litouwen en telt meer dan 1.200 middeleeuwse gebouwen. Tijdens de tour zien we o.a. de Sint-Petrus en Paulus kathedraal, het Kathedraal plein, de Sint-Anna en Bernardines kerk, de Dageraad poort met het beeld van de maagd Maria , de Russisch-orthodoxe kerk, het stadhuisplein en de universiteit met de Sint-Johannes kerk.  In de  middag rijden we naar Trakai, op zo’n 25 km van Vilnius. Deze vroegere hoofdstad van Litouwen heeft veel historische gebouwen en een prachtige natuur met veel water en bos. Hier bezoeken we het 14e eeuwse kasteel, idyllisch gelegen op een van de eilandjes in het Galvemeer. Diner en overnachting in Vilnius.  

Dag 3 :  Kruisenheuvel – Rundale.  Vandaag doorkruisen we het Litouwse landschap als we van Vilnius naar de Baltische kust rijden. Onderweg maken we een stop bij de Kruisenheuvel. Deze heuvel is sedert de 14e -eeuw een plek waar oorlogen, onderdrukkingen en verzet herdacht worden en sindsdien zijn er ontelbare kruisen geplaatst. Verder richting Riga, brengen we onderweg een bezoek aan Rundale waar we het gelijknamige 18e eeuwse paleis bezoeken. Dit paleis werd  ontworpen door Bartolomeo Rastrelli, die later het Winterpaleis in Sint-Petersburg heeft ontworpen. Als voorbeeld van het Rundale Paleis diende niets minder dan het Versailles. Het paleis heeft een rijke geschiedenis en heeft vele bewoners en eigenaars gekend. De eerste was de hertog Biron, een minnaar van de Russische tsarina Anna Ivanovna. De beroemdste zalen zijn de Witte Zaal, die vroeger als balzaal werd gebruikt, de Gouden Zaal, die de troonzaal was, en de Grote Galerij, die als banketzaal fungeerde. We verblijven 3 nachten in Riga.  Diner in het hotel.  

  • excursiereis  -  8 dagen

  • 3 standplaatsen  -  ***(*) hotels

  • 10 - 18 personen 

  • NL reisleiding en NL/ENG gidsen 

  • RIVM - proof 

1 t/m 8 september 2021

Dag 4:  Riga. Na het ontbijt maken we kennis met de middeleeuwse binnenstad van Riga. Met haar 700.000 inwoners is Riga de grootste stad van de Baltische Staten en het politieke, culturele en economische centrum van Letland.  De stad bestaat vindt zijn oorsprong in de 12e -eeuw en het oude centrum is goed bewaard gebleven. Tijdens de stadswandeling door de pittoreske straatjes zien we o.a. de Dom van Riga, gebouwd in 1226 en de Sint-Petrus kerk, een goed voorbeeld van de gotische architectuur. We passeren het oude gildehuis, de “ 3 Gebroeders, één van de oudste huizen van het land, de Zweedse poort, het slot van Riga en het parlementsgebouw. In de middag kunt u zelf op pad gaan door deze interessante stad.

 

Optionele excursie in de middag (kan ook op dag 6) :  Jurmala, de bruisende badplaats,  ook bekend om de houten architectuur en de mooie zandstranden.

 Dag 5:  Nationaal Park Gauja - Sigulda. Vandaag staat een bezoek aan het Nationaal Park Gauja op het programma, het grootste nationale park van Letland. Met circa 900 plantensoorten, 149 vogelsoorten en 48 soorten wilde dieren is dit een paradijs voor natuur- liefhebbers.  Het park is met name bekend om haar devonische zandstenen kliffen welke op sommige plaatsen wel 90 meter hoog zijn. Deze plek stond in het verleden bekend als “Lets Zwitserland” vanwege haar rijkdom en diversiteit in natuur (bossen, rivieren en grotten) en cultuur (steden als Sigulda, Cesis en Valmiera). Aansluitend bezoeken we het 13e-eeuwse Turaida kasteel, de oudste houten Krimulda en de ruïnes van het Crusader kasteel. Vervolgens rijden we door naar Sigulda, een populair vakantie-oord.  In de middag kunt u vrij besteden in Riga.  Diner en overnachting in Riga.

Dag 6 :  Pärnu – Tallinn. Vandaag laten we Riga achter ons en zetten we onze reis voort naar Pärnu waar we een kleine stadsrondrit zullen maken. Het kustplaatsje staat bekend als kuuroord daar de eerste spa hier in 1830 al geopend werd. Het laatste gedeelte van de reis naar Tallinn loopt door de uitgestrekte wouden van Estland. In de middag komen we aan in Tallinn,  waar u alvast een kennismakingswandeling kunt maken. We verblijven 2 nachten in Tallinn. Diner in het hotel. 

Dag 7 :  Tallinn.  Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen.
Maak kennis met de Oude Stad en de gotische architectuur van de Baltische Staten door middel van de wandeltour door de stad. We zien het Toompea kasteel, wat tegenwoordig de zetel is van het Estse parlement. Helaas is er weinig over van het oorspronkelijke Deense kasteel uit 1219, daar Catharina de Grote opdracht gaf om het grootste gedeelte van het kasteel te laten verbouwen in barokstijl. Tevens zien we de middeleeuwse stadsmuren, het Parlement, de Dom kathedraal en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal, gebouwd in de 19e -eeuw in opdracht van tsaar Alexander III. Daarnaast zien we de kerk van de Heilige Geest en het oude Stadhuis. De namiddag hebben we ter vrije besteding.  Ons laatste diner is in een lokaal restaurant.  

Dag 8 :  Na het ontbijt hebben wij ons transfer naar de luchthaven van Tallinn voor de reis huiswaarts.

                Beleef 't Samen Groepsreizen - Something Blue Travel Noordwijk

Bellen

071 - 361 94 95

Jos: 06-536 220 51

Contact

info@beleeftsamen.nl

somethingblue@travelcompany.nl


Postadres
Bremkant 26, 2203 NG Noordwijk

Beleef 't Samen
op Social Media

© 2019
Design by Petra
designbypetraw@gmail.com