top of page
Berlijn.jpg

Reisprogramma

.... wandelen door een geschiedenisboek ....

Dag 1 :  Eerste kennismaking.  In de vroege morgen vertrekken wij uit Nederland naar Berlijn, waar wij - inclusief enkele stops - aan het eind van de middag aankomen. Gedurende de reis vertelt onze gids e.e.a. over de stadsgeschiedenis en worden er enkele films vertoond. Via de Kurfürstendamm rijden wij de stad binnen en maken wij een stop bij de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, symbool van de bombardementen in 1945. Daarna rijden wij richting ons hotel aan het Alexander Platz voor de check-in.  De avond is vrij ter besteding en kan er eventueel gezamenlijk een dineradres in de omgeving bezocht worden. 

  • 17 t/m 21 september 2025

  • touringcarreis  -  5 dagen

  • ***(*)hotel

  • 18 - 24 personen 

  • NL reisleiding en gids 

KoenvanToenlogo.png

Dag 2 :  Stadswandeling.  Na het ontbijt wandelen wij met onze gids naar het Museumeiland in de Spree, de stadsrivier die het voormalige Oost-Berlijn doorkruiste. Hier verzamelen wij bij de Berliner Dom, de belangrijkste kathedraal van de stad met de grafkelder van de Hohenzollerns. Op het Museumsinsel zijn vijf grote musea te vinden die gezamenlijk de geschiedenis van stad en land vertellen. Wij passeren de Humboldt Universiteit en het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote en lopen over de belangrijkste wandelboulevard “Unter den Linden”. Aan het eind hiervan prijkt hét visitekaartje van de stad, de Brandenburger Tor, in de 18e eeuw gebouwd als een symbool van vrede. Na een koffiepauze lopen wij naar de Rijksdag, de zetel van het Duitse parlement en één van de meest historische, significante gebouwen in Berlijn. Vanaf de Domkoepel genieten wij van een indrukwekkend uitzicht over de stad. Voor de lunch wandelen wij richting de Potsdamer Platz. Onderwijl passeren wij het Sovjetmonument, het Goethemonument en staan we stil bij het Holocaustmonument, bestaande uit 2711 betonblokken in verschillende hoogtes, ter herinnering aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet ver daarvandaan bevindt zich de markering van de bunker waar Adolf Hitler zich in Berlijn schuilhield. 

Berliner Dom (2).jpg
20231015_122029.jpg
Berlijn, Duitsland (6).jpg

Dag 2 - vervolg stadswandeling. Na een gezamenlijke lunch wandelen wij naar het Plein van de Volksopstand 1953 en passeren wij het voormalige Ministerie van de Luchtvaart uit 1933, zetel van Hermann Göring. Om de hoek ligt het Monument voor de Berlijnse Muur en het vroegere hoofdkwartier van de SS/Gestapo, waar nu de Topographie des Terrors is ondergebracht met verschillende exposities over het naziregime. Wij sluiten de wandeling af bij de ruïne van het Anhalter Bahnhof,  de beruchte deportatieplaats van de Berlijnse Joden.

Met de touringcar rijden wij terug naar ons hotel. In de avond hebben wij een gezamenlijk diner in Fernsehturm, op loopafstand gelegen van ons hotel.  

Dag 3 :  Wannsee - Potsdam.  Vandaag maken wij een uitstapje buiten de stad en rijden wij richting Potsdam, de oude residentie van de Pruisische vorsten, later de Duitse keizers. Op de route ligt het Olympisch Stadion van Berlijn uit 1936. Na een fotostop rijden wij naar het Geallieerdenmuseum, dat een beeld geeft van de Westerse controle in Berlijn tussen 1945 en 1994. Vlakbij ligt ook het Monument voor de Val van de Muur in 1989. Aan het eind van ochtend passeren wij de Wannsee, waar Villa Marlier is gelegen. Hier vond op 20 januari 1942 de naziconferentie plaats voor de oplossing van het Joodse probleem. Na dit stil makende bezoek rijden wij naar Potsdam, waar de middag naar eigen keuze kan worden ingevuld.

De  Pruisische vorsten waren zeer gecharmeerd van de Hollandse bouwkunst en deugden. Zij bouwden daarom een gedeelte van de binnenstad geheel in Hollandse stijl, waar je een prachtige wandeling kunt maken. Via de oude markt en het heropgebouwde oude paleis kom je uit bij het Schloss Sanssoucci, het mooiste rococokasteel in Europa,  ook wel “het Versailles van Pruisen” genoemd. Je kunt hier zowel het paleis bezoeken als een wandeling maken door de tuinen. 

Aan het eind van de middag rijden wij terug naar Berlijn en passeren wij de beruchte Glieneckebrücke, ook wel de spionnenbrug genoemd. De avond is vrij ter besteding.

20231017 Berlijn.jpg

Dag 5:  Capitulatie en terugreis. Na de uitcheck en ontbijt rijden wij naar Villa Karlshorst, waar op 8 mei 1945 de onvoorwaardelijke Duitse capitulatie werd getekend. De Villa is nu een museum voor de Duits-Russische betrekkingen. Wij sluiten de reis af in het Militärhistorisch Museum der Deutsche Bundeswehr, gevestigd op het voormalig vliegveld van de Royal Airforce en Luftwaffe.     

 

Aansluitend rijden wij richting Nederland met onderweg verschillende stops voor lunch en versnaperingen.

gedenkstaette-berliner-mauer (1).jpg
Berlin checkpoint charlie(1).jpg

Dag 4:  Sporen van de Muur. De touringcar brengt ons na het ontbijt naar het Tränenpalast, de voormalige vertrek- en aankomsthal bij de grensovergang Friedrichstrasse, waar Oost-Duitsers die naar het Westen vertrokken afscheid mochten nemen van hun familieleden. Aansluitend lopen wij naar het Berliner Mauer Monument aan de Bernauerstrasse, waar de grens Oost-West de straat in twee delen splitste. Na een koffiepauze gaan wij Berlijn ondergronds ontdekken via een bunker- en gangenstelsel. Aansluitend bezoeken wij de beruchte grensovergang aan de Bornholmerstrasse waar op 9 november 1989 de Oost-Berlijners ook hun eerste stappen zetten naar West-Berlijn.  De touringcar brengt ons vervolgens naar de East Side Gallery, waar op restanten van de Muur graffiti kunstwerken zijn aangebracht. Tot slot rijden wij naar Checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse, de bekendste grensovergang in de toenmalige Amerikaanse sector van Berlijn.

De middag is vrij ter besteding. In de avond ontmoeten wij elkaar voor het diner in een voormalig DDR S-Bahnstation.

20220917_172904.jpg

Onze gids in Berlijn:  Koen Marijt (1991) is historicus en afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Van jongs af aan heeft hij al veel interesse in geschiedenis gehad. Met name de twintigste eeuw - waaronder de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het interbellum en de Koude Oorlog - heeft zijn bijzondere aandacht. Sinds zijn jeugd brengt hij regelmatig een bezoek aan historische plekken, waaronder Normandië, de Ardennen en de omgeving rondom Ieper. In 2019 startte hij zijn bedrijf Koen van Toen, waarmee hij naast het geven van lezingen en organiseren van wandelingen ook excursies begeleidt naar historische plekken in Europa. Berlijn wordt hier nu aan toegevoegd als stad waar voor een belangrijk deel de geschiedenis van de 20ste eeuw werd bepaald. De stijl van Koen is vooral gericht op het tastbaar maken van de historie, door naast de feiten vooral het verhaal van de mensen hierachter te vertellen in begrijpelijke taal, doorspekt met anekdotes, een lach en een traan. 

Berlijn 2.jpg
bottom of page