top of page
Madrid (RP).jpg

.... het koninklijke hart van Spanje ....

Reisprogramma

Dag 1 :  Eerste kennismaking. Met de ochtendvlucht vanaf Amsterdam (KLM)  komen wij rond 12.05 uur aan op de luchthaven van Madrid. Bij aankomst staat de bus klaar voor het transfer naar het **** Avant Torrelon hotel buiten het centrum van Madrid. 

Na de lunch brengen wij een bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Madrid of maken wij een stadstour (-wandeling) maken door het centrum van Madrid.

 

In de avond hebben wij ons diner in de binnenstad. 

  • 20 t/m 23 september 2023

  • vliegreis  -  4 dagen

  • ****hotel

  • 30 - 40 personen 

  • NL reisleiding en gidsen  

CDA-logo.jpg

Dag 2 : El Escorial - Valle de los Caidos.  Na het ontbijt rijden wij naar El Escorial.  Dit majestueuze klooster- en paleiscomplex rijst op uit de uitlopers van de bergen die Madrid beschermen tegen het noorden en westen. Het voormalige koninklijke toevluchtsoord werd voor het eerst gebouwd in opdracht van koning Felipe II in de 16e eeuw, bedoeld om de lichamen te begraven van zijn vader Carlos V en de leden van de koninklijke familie. Via de Patio de los Reyes (Patio der Koningen), waar de beelden van de zes koningen van Juda staan, bezoeken wij de sombere basiliek en het Museo de Arquitectura en Museo de Pintura. De eerste vertelt (in het Spaans) hoe het complex is gebouwd, de laatste bevat een scala aan 16e- en 17e-eeuwse Italiaanse, Spaanse en Vlaamse kunst.  

Een paar kilometer van het El Escorial ligt het Valle los Caidos (Vallei der Gevallenen), na 1940 door Franco aangelegd om de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) te eren. Op de top van een klif, te midden van een groot dennenbos, staat een groot granieten kruis, bekend als het hoogste kruis ter wereld, van waaruit je de hele vallei overziet.  In een rots is de grafbasiliek uitgehouwen, waar de  gevallenen van beide kampen uit de burgeroorlog liggen begraven. We lunchen in de omgeving.

In de middag brengen wij een bezoek aan het stadhuis e/o hebben een ontmoeting met de lokale zusterpartij. Indien dit op een ander moment tijdens de reis plaatsvindt, rijden wij terug naar Madrid voor een bezoek aan het Palacio Real (zie dag 4) of doen wij de stadswandeling (zie dag 1). Het diner is in de stad.

Madrid El Escorial.jpg
Madrid Valle los Caidos.jpg
Madrid - Chincon.jpg

Dag 4:  Palacio Real. Na het ontbijt en uitcheck van het hotel, bezoeken wij het Palacio Real, het werkpaleis van de koning van Spanje, Felipe VI. Het is het grootste koninklijke paleis ter wereld met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers die verdeeld liggen in vier vleugels rond een patio. Tijdens de twee uur durende rondleiding krijgen wij enkele mooi gedecoreerde kamers te zien, zoals Escalera Principal (trappenhuis) met een plafondschildering van Corrado Giaquinto, de Salón del Trono (de troonzaal en waarschijnlijk hoogtepunt tijdens de rondleiding), Capilla Real (koninklijke kapel), Farmacia Real (koninklijke apotheek die uitsluitend medicijnen maakten voor de Koning), Salón de Columnas (de ceremoniezaal, met o.a.de Zeven Planeten van Jacob Jonghelinck), de Koninklijke Bibliotheek waar het eerste exemplaar ligt van Don Quichot (de man die tegen windmolens vocht) en de indrukwekkende privévertrekken van Carlos III. Verder zien wij in de Arméria Real oude wapens, legeruitrustingen en martelwerktuigen uit de middeleeuwen. 

Na de lunch is er een vrije middag of mogelijkheid tot een bezoek aan het Parlement e/o de lokale zusterpartij.  Aansluitend hebben wij transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Amsterdam waar wij om 23.00 uur aankomen.

Dag 3 :  Toledo - Chincon .  Na het ontbijt rijden wij naar Toledo, dat behoort tot de mooiste steden van Spanje. De stad heeft een imponerende ligging bovenop een kloof met uitzicht op de Río Tajo en stond bekend als de 'stad van drie culturen' in de Middeleeuwen, een plek waar - volgens de legende - christelijke, islamitische en joodse gemeenschappen vreedzaam naast elkaar leefden. Dat zien we terug in de straten: Moskeeën met hoefijzerbogen, Sefardische synagogen en een van de mooiste gotische kathedralen van Spanje proppen zich in de dichte historische kern. Maar de lagen gaan veel dieper. Verder speurwerk zal Visigotische en Romeinse wortels onthullen. Toledo's andere sterke punt is kunst, met name de angstaanjagende doeken van El Greco, de invloedrijke, onmogelijk te classificeren schilder met wie de stad synoniem is. Bezoek aan de kathedraal en het Alcazar inbegrepen. De lunch vindt plaats in Toledo en op de terugweg naar Madrid bezoeken we het lieflijke dorp Chinchon.

In de avond hebben wij het diner in ons hotel.

Madrid Palacio Real.jpg

De indeling van het programma is onder voorbehoud van de afspraken die worden gemaakt met de lokale overheden en partijcontacten in Madrid. 

Madrid 2.jpg
bottom of page