top of page

Reisprogramma 

Top visuals website BTS.png

.... beleef de bevrijding 1944 

Dag 1 : Reisdag en eerste kennismaking.  Rond 06.00 uur rijden wij met een VIP touringcar -  met enkele stops onderweg richting Normandië met als eindbestemming Caen. Voordat wij het schiereiland Cotentin bereiken steken wij bij Le Havre  de Seine over via de 2100 meter lange Pont de Normandie.  Het verhaal van de bevrijding begint aan het eind van de dag bij de Pegasusbrug waar de eerste Britse parachutisten  landden en het Café Gondrée als eerste huis bevrijdden.

 

Omstreeks  17.00 uur bereiken wij het hotel in het centrum van Caen,  waar wij onze kamers zullen betrekken. In de avond bent je vrij om een restaurant naar keuze im de directe omgeving te bezoeken.

  • 25 t/m 29 september 2024 

  • excursiereis  -  5 dagen

  • 1 standplaats -  *** hotel

  • 20 - 26 personen 

  • NL reisleiding en gids

  • VG - Vertrekgarantie 

KoenvanToenlogo.png

Dag 2:  Utah Beach.  Na het ontbijt staat de touringcar gereed om ons naar Sainte Mere Eglise te brengen. Hier landden de eerste Amerikaanse parachutisten (82e Airborne Divisie) om Utah Beach vrij te kunnen maken. John Steele maakte het dorpje wereldberoemd doordat hij met zijn parachute bleef hangen aan de kerktoren. Na de kerk en het plein bewonderd te hebben bezoeken wij het Airborne Museum dat aandacht besteedt aan de luchtlandingstroepen.  Voor de lunch rijden wij naar Brecourt Manoir, waar de 101ste Airborne Divisie -  ook bekend als de Easy Company -  haar eerste gevechtservaring opdeed met de aanval op een viertal Duitse kanonnen.  We staan even stil bij het monument voor hun commandant Dick Winters,  wiens rol ook prachtig is verfilmd in de HBO serie Band of Brothers . 

 

In de middag bezoeken Utah Beach,  waar wij een idee krijgen van de landing van de Amerikanen. Daarna vervolgen wij de kustweg richting Batterie Crisbecq,  waar tijdens eerste dagen van de invasie hevige gevechten plaatsvonden met de Duitsers.  Daarna rijden wij terug naar het hotel in Caen en is de avond vrij ter besteding.

20211020_103458.jpg
VideoCapture_20230415-174453.jpg
Paratrooper st mere eglise.jpg
20211018_170425.jpg
20211019_154517.jpg

Dag 3:  Gold Beach en Bayeux. Na het ontbijt rijden wij met de touringcar richting Gold Beach,  waar voornamelijk Britse landingen plaatsvonden,  met als doel de inname van Arromanches.  In de 360 graden bioscoop,  dat zelf een prachtige uitkijk biedt over de kunstmatige havens Mulberries, komt de militaire operatie tot leven met de film Arromanches 360. Wij lopen over het strand om de overblijfselen van de kunstmatige havens van dichtbij te bekijken. In Longues sur Mer bezoeken we de Duitse kustbatterij, die met 4 (nog bestaande) kanonnen op D-Day slag leverde met de geallieerden. Ook zie je de door de film The Longest Day bekend geworden commandobunker.

Onze lunch is gepland in Port-en-Bessin, een pittoresk havenplaatsje,  waar ook verschillende opnames zijn gemaakt voor deze film. Daarna rijden wij naar Bayeux,  de prachtige Normandische stad,  waar de middag op eigen gelegenheid kan worden doorgebracht.  Een absolute must is een bezoek aan de Cathédrale Notre-Dame met het wereldberoemde Tapijt van de Slag om Hastings (1066) door Willem de Veroveraar.  In de avond hebben wij ons gezamenlijk diner in Bayeux.

Dag 4 :  Omaha Beach - La Pointe du Hoc.  Vandaag aandacht voor het meest beruchte strand van D-Day,  ook wel “Bloody Omaha” genoemd. Wij bezoeken het Wiederstandsnest 62, de Duitse stelling waarvan de Duitsers regenvuren afschoten op de aanstormende Amerikaanse soldaten,  waarvan er hier ruim 2000 man omkwam.  Oorlogsverslaggever en fotograaf Robert Capa doet hier verslag van op Omaha Beach.  Vanzelfsprekend bezoeken wij hierna de Amerikaanse Begraafplaats in Colleville sur Mer,  waar 9300 slachtoffers begraven zijn. Hieronder bevindt zich generaal Theodore Roosevelt jr., die in juli 1944 in de strijd overleed door een hartaanval.  In het Visitors Centre wordt een indrukwekkend verslag gedaan van de Amerikaanse landingen.  Als afsluiting van deze ochtend bezoeken wij het Omaha Beach monument.   

Na de lunch rijden wij richting La Pointe du Hoc, het strategisch gelegen klif waarop de Duitsers diverse stellingen hadden aangelegd met kanonnen gericht op zowel Utah als Omaha Beach. Het maanlandschap is getuige van de hevige bombardementen die zijn uitgevoerd om dit punt uit te schakelen. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Duitse begraafplaats bij La Cambe met 21.000 graven. Daarna rijden wij terug naar het hotel in Caen voor een gezamenlijk slotdiner in de stad. 

Dag 5:  Sword en Juno Beach – terugreis.  Na het vroege ontbijt en de uitcheck van het hotel rijden wij richting Sword Beach,  waar wij even stilstaan bij het standbeeld van Piper Bill Millin, de persoonlijke doedelzakspeler van Lord Lovat en ook bekend uit de film The Longest Day.  Hierna rijden wij door naar Juno Beach ofwel de Canadese sector van D-Day. Op de Canadese Begraafplaats bij Beny-sur-Mer zullen wij getroffen worden door de persoonlijke boodschappen van familie aan de gesneuvelde soldaten.  Ook wordt hier een mooi overzicht gegeven van de invasiestranden.  In de pittoreske havenplaats Honfleur heb je gelegenheid om aan het water de lunch te gebruiken. Daarna rijden wij terug naar Nederland waar wij rond 23.00 uur zullen aankomen.  

20220410_144958.jpg
20220917_172904.jpg

Onze gids in Normandië :  Koen Marijt (1991) is historicus en afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Van jongs af aan heeft hij al veel interesse in geschiedenis gehad. Met name de twintigste eeuw - waaronder de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het interbellum en de Koude Oorlog - heeft zijn bijzondere aandacht. Sinds zijn jeugd brengt hij regelmatig een bezoek aan historische plekken, waaronder Normandië, de Ardennen en de omgeving rondom Ieper. In 2019 startte hij zijn bedrijf Koen van Toen, waarmee hij naast het geven van lezingen en organiseren van wandelingen ook excursies begeleidt naar historische plekken in Europa. De stijl van Koen is vooral gericht op het tastbaar maken van de historie, door naast de feiten vooral het verhaal van de mensen hierachter te vertellen in begrijpelijke taal, doorspekt met anekdotes, een lach en een traan. 

d-day-80th-anniversary-revised-2.jpg
bottom of page