Berlijn, Duitsland (4).jpg

Berlijn  

.... hèt cultuurpodium van Europa

Er is geen stad in Europa dat zoveel heeft te bieden aan kunst en cultuur als Berlijn. De metropool heeft altijd een een magische aantrekkingskracht gehad voor creatievelingen. Of het nu gaat om schilderkunst, dans, theater of muziek, de Berlijnse cultuurscene is zowel het podium voor internationale sterren als een kweekvijver voor talent, dat zijn fantasie de vrije loop laat als avant-garde. Samen met een rumoerige geschiedenis, die vele keerpunten markeerde met een mondiale weerslag, maakt dit Berlijn tot een stad die onbetwist op elke bucketlist thuishoort. 

 

Tijdens deze 5-daagse touringcarreis ontmoet je alle facetten van de Duitse hoofdstad. Met extra aandacht voor de Duitse impressionist Max Liebermann, die veel van zijn werken in Nederland heeft geschilderd.  

Dag 1 :  Kennismaking. In de vroege morgen vertrekken wij uit Nederland naar Berlijn, waar wij - inclusief enkele stops - aan het eind van de middag aankomen. Na de check-in maken wij een korte kennismakingswandeling en genieten wij van ons diner in de stad. 

Dag 2 :  Stadswandeling. Na het ontbijt maken wij kennis met het moderne Berlijn rondom de Potsdamer Platz, één grote schouwburg van moderne architectuur. In Berlijn is veel gebouwd in een efficiënte moderne stijl. Daarnaast worden er op innovatieve wijze oude en nieuwe gebouwen met elkaar gecombineerd. Rondom Potsdamer Platz zijn vele gezellige restaurantjes voor de lunch. Na de lunch lopen wij naar de Pariser Platz,  waar de bekende Brandenburger Tor alle aandacht trekt. In de 18e eeuw gebouwd als een symbool van vrede,  nu het icoon van het herenigd Duitsland, waar tussen 1949 en 1989 de Berlijnse Muur achter door liep. Hier bezoeker wij het woonhuis van de Joods-Duitse schilder Max Liebermann.  Daarna staat de koffie klaar in Restaurant Käfer,  dat eveneens toegang biedt tot de koepel van de Duitse Rijksdag. Eén van de meest historisch significante gebouwen in Berlijn. Vanaf de Dome geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en de nieuwe regeringswijk, gelegen aan de Spree.  

Potsdamer Platz.jpg
Berlin East Side Gallery.JPG

Dag 4 :  Gendarmenmarkt  - Museuminsel.  Na het ontbijt begeven wij ons naar het mooiste plein van Berlijn: de Gendarmenmarkt, het oude centrum van de stad, volgens velen te vergelijken met een Italiaanse Renaissance piazza. Het plein wordt beheerst door de Deutsche en Französische Dom,  met in hun midden het Konzerthaus met het Schillermonument. Via de Friedrichstrasse (met Checkpoint Charley) en het bekende Unter der Linden begeven wij ons naar de Berliner Dom, het middelpunt van het Museuminsel,  een absolute must voor de museumliefhebbers. Na de lunch brengen wij  een gezamenlijk bezoek aan de Old National Gallery,  een van de mooiste museumgebouwen van Berlijn, met kostbare schilderijen en kunst uit de 19e eeuw. 

Het slotdiner van ons bezoek aan Berlijn genieten wij in Restaurant Die Nolle, gevestigd in de gewelven van de S-Bahn in voormalig Oost-Berlijn. In dit restaurant is de charme van het oude Berlijn op authentieke wijze vastgelegd met marmer, spiegels, leer en art-deco schilderkunst.  

  • excursiereis  -  5 dagen

  • 1 standplaats  -  *** hotel

  • 20 - 28 personen 

  • NL reisleiding en gidsen

BtS reis.jpg
BraTor 2.jpg
25 t/m 29 augustus 2022

Dag 3:  Wannsee - Potsdam.  In de ochtend bezoeken wij in Wannsee,  even buiten Berlijn,  de Villa Liebermann,  waar wij onder leiding van een gids,  naast de vaste werken van het museum, de expositie “Küste in Sicht” bezoeken. Zo’n 20 werken die Max Liebermann schilderde aan de Nederlandse kust (Noordwijk). Voor de lunch rijden wij naar Potsdam, de oude zomerresidentie van de Pruisische vorsten, later de Duitse keizers en symbool van de Pruisische kracht en macht. De  Pruisische vorsten waren zeer gecharmeerd van de Hollandse bouwkunst en deugden. Zij bouwden daarom een gedeelte van de binnenstad geheel in Hollandse stijl. Na de lunch maken wij een kleine stadstour en bezoeken de oude markt met het heropgebouwde oude paleis.  de wandeling eindigt in het Schloss Sanscoucci, het mooiste rococokasteel in Europa.  Het staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en wordt ook wel "het Versailles van Pruisen" genoemd. Daarna is er vrije tijd voor het diner. De touringcar brengt ons terug naar het hotel.

Gendarmenmarkt.jpg

Dag 5 :   Na het ontbijt en uitcheck van het hotel is de ochtend nog ter beschikking om nog even zelf de stad in te gaan. Een mooie afstluiting zou kunnen zijn een bezoek aan het "Tränenpalast", dat herinnert aan de DDR periode . Daarna rijden wij richting Nederland waar wij in de late avond zullen aankomen. 

Max Liebermann Expo.jpg