top of page
Krakau.png

Krakau... de schatkist van Polen   

Reisprogramma 

Dag 1 :  Wij vliegen in de ochtend vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Krakau (KLM). Vanaf de luchthaven is er een transfer naar het *** Kazimierz III, waar wij 4 nachten verblijven. Na aankomst maken wij een korte kennismakingswandeling door de Joodse wijk en gebruiken wij de lunch. In de avond hebben wij een kennismakingsdiner in een typisch Pools restaurant (of in het hotel).  

Dag 2 :  Stadstour Krakau.  Na het ontbijt maken wij met golfkarretjes een tour door de oude stad met een (NL) gids.  We zien alle hoogtepunten van de stad, zoals de Joodse wijk Kazimierz waar vóór 1939 65000 Joden woonden. Ook zien we de Wawelheuvel met het Koninklijk Kasteel en een 14e eeuwse kathedraal. Bijna alle Poolse koningen werden hier gekroond en begraven. Het Rynek Glówny (Grote Markt)  is het bruisende deel van de oude binnenstad met de Mariakerk,  dat een prachtig gebeeldhouwd interieur heeft.

In de middag brengen we een bezoek aan het Oskar Schindler Museum. Schindler is wereldberoemd geworden door de film van Steven Spielberg. Net buiten het centrum van Krakau bezat Schindler een emaillefabriek met vooral Joodse werknemers, die hij uit de handen van de Duitse bezetter wist te houden. In dit museum maak je interactief een wandeling door de geschiedenis van Krakau in de periode 1939 – 1945.  Aansluitend dineren wij in de Joodse wijk onder het genot van de typische Klezmer muziek.

  • 7 t/m 11 dec. 2023

  • excursiereis  -  5 dagen

  • 1 standplaats  -  *** hotel

  • 11 - 18 personen 

  • NL reisleiding en gidsen 

BtS reis.jpg
Krakow (1) - Wawel.jpg
Wieliczka mijn.jpg
IMG-20211129-WA0012.jpg
Krakau (254).JPG

Dag 3:  Zoutmijnen Wieliczka.  Na een vrije ochtend volgt in de middag onder leiding van een gids een bezoek aan de zoutmijnen. De zoutmijnen van Wieliczka vormen een uniek net van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes. De Wieliczka Zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en staat sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep en het gangenstelsel is circa 300 kilometer lang. In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze  zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de Poolse Paus Johannes Paulus II.  Een aparte belevenis!  

Wij dineren in het ondergrondse restaurant.

Dag 4 :  Auschwitz.  Vandaag staat een indrukwekkende excursie op het programma. Met een (NL) gids bezoeken wij Auschwitz, het voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De naam Auschwitz staat symbool voor de vernietigings- en concentratie- kampen van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in Auschwitz en Birkenau ongeveer 1,1 miljoen mensen omgebracht, voornamelijk Joden,  maar ook politieke gevangenen en etnische minderheden. Het kamp is nu grotendeels een museum, ondergebracht in de gevangenisblokken. Het is stil makend  om onder het metalen opschrift 'Arbeit macht frei' naar binnen te gaan, wetende wat zich hier heeft afgespeeld. We zien onder andere persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen. Halverwege de middag gaan we terug en is de middag vrij ter besteding. 

Krakau heeft vele kunstenaars voortgebracht,  zoals de componist Frédéric Chopin.  Een Chopin-concert hoort dan ook bij een bezoek aan de stad,  in het bijzonder na ons bezoek aan Auschwitz in één van de prachtige gebouwen aan of nabij het marktplein,  uitgevoerd door veelbelovende Poolse musici. De avond sluiten wij af met een diner op het Rynek Glowny.  

Dag 5 :  Na het ontbijt heeft iedereen nog de hele ochtend om de laatste indrukken op te doen van de stad.  Na de lunch hebben wij onze transfer naar de luchthaven van Krakau voor de terugreis naar Amsterdam,  waar wij in de vroege avond zullen aankomen.   

Krakau  (2).jpg
bottom of page