top of page

Reisprogramma 

.... een omwenteling in de historie 

Dag 1 : Reisdag en eerste kennismaking.  Rond 07.00 uur rijden wij met een VIP minibus richting West - Vlaanderen. De rondgang begint bij "De Dodengang" bij Diksmuide,  een complex van bewaarde loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen naast de bocht van de IJzer. Het laatste stuk van het Belgische front uit de Eerste Wereldoorlog waar de Belgen dapper stand hielden tegen de Duitse troepen.

  • 15 t/m 17 november 2024

  • excursiereis  -  3 dagen

  • 1 standplaats -  *** hotel

  • 10 - 14 personen 

  • NL reisleiding/gids

KoenvanToenlogo.png
2024 Ieper - Groepsfoto.jpg

Na de lunch doen wij het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark aan, bijzonder aangrijpend ereveld vanwege de eenvoud. Achter de monumentale poort van roze Weserberg-zandsteen liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, gesneuveld in eind 1914 tijdens de Eerste Slag bij Ieper. Vervolgens bezoeken wij het Gedenkkruis Eerste Gasaanval Boezinge. Het gebruik van gifgas was een nieuw wapen tijdens deze oorlog, voor het eerst gebruikt aan Duitse zijde, waarbij in 1915 aan Geallieerde zijde vele slachtoffers vielen. 

Aan het eind van de middag bereiken wij het hotel in het centrum van Ieper,  waar wij onze kamers zullen betrekken. In de avond bezoeken wij de kazematten van Ieper en wonen wij het blazen van de "Last Post" bij aan de Menenpoort, het Britse oorlogsmonument in de stad Ieper. 

Ieper Menenpoort.jpg

Dag 2:  Na het ontbijt brengen wij een bezoek aan het In Flanders Field Museum, gevestigd in de Markthallen van Ieper. Hier worden alle aspecten van de Eerste Wereldoorlog in beeld gebracht :  het enthousiasme in 1914 om de oorlog in te gaan, de verschrikkingen van de loopgravenoorlog, de gifgas aanvallen, het graven van tunnels en de vele slachtoffers, inclusief de soldaten die met PTSS (toen nog shell shock geheten) en verwondingen terugkwamen. 

Na de lunch rijden wij naar Essex Farm Dressing station,  genoemd naar de door de Britten zo genoemde boerderij, die vlakbij de frontlijn lag, ten oosten van het Ieperleekanaal. In het voorjaar van 1915 werd de plaats als verbandpost gebruikt en werden hier de eerste gesneuvelden begraven, die vielen bij de Tweede Slag om Ieper. Tot oktober 1917 werden er graven bijgezet, zoals voor de 49th (West Riding) Division. Ten Noorden van de begraafplaats bevinden zich betonrestanten van een medische post en is er een monument opgericht voor John McCrae en zijn beroemde gedicht In Flanders Fields, dat hij hier zou hebben geschreven. 

Herdekingsplek John McCrae.jpg

Vervolgens gaan we naar de Yorkshire Trench & Dugout, een complex bestaande uit een ondergrondse Britse schuilplaats, in 1992 ontdekt in Boezinge door een landbouwer, en later door verder onderzoek blootgelegde loopgraven uit 1915 en 1917. Spectaculaire vondsten die de bezoeker meenemen naar o.a. de strijd na de eerste gasaanval van 22 april 1915. 

IMG-20240129-WA0000.jpg

Dag 3:  Na het ontbijt en de check-out rijden we naar de mijnkrater van Sint Elooi, een van de 14 plaatsen in de Ieperboog, de frontlijn die bijna drie jaar standhield tussen november 1914 en juni 1917, onderbroken met periodieke aanvallen of ontploffingen van mijnen.

We vervolgen onze route naar Hill 60, een heuvel even buiten het Belgische dorp Zillebeke, waar fel werd gestreden tussen de Duitsers en de Britten. In Sint-Juliaan bezoeken we The Brooding Soldier, een Canadees oorlogsmonument, in de volksmond ook bekend als "Den Canadien", opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper. 

IMG-20240129-WA0017.jpg

Na de lunch staat Tyne Cot Cemetery op het programma, een Britse militaire begraafplaats, gelegen in het Belgische dorp Passendale. Hier liggen de meeste gesneuvelden begraven van alle Britse militaire begraafplaatsen op het Europese vasteland. Sinds 2023 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Hiet sluiten wij onze reis af en rijden wij terug naar Nederland. 

20220917_172904.jpg

Onze gids in Ieper :  Koen Marijt (1991) is historicus en afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Van jongs af aan heeft hij al veel interesse in geschiedenis gehad. Met name de twintigste eeuw - waaronder de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het interbellum en de Koude Oorlog - heeft zijn bijzondere aandacht. Sinds zijn jeugd brengt hij regelmatig een bezoek aan historische plekken, waaronder Normandië, de Ardennen en de omgeving rondom Ieper. In 2019 startte hij zijn bedrijf Koen van Toen, waarmee hij naast het geven van lezingen en organiseren van wandelingen ook excursies begeleidt naar historische plekken in Europa. De stijl van Koen is vooral gericht op het tastbaar maken van de historie, door naast de feiten vooral het verhaal van de mensen hierachter te vertellen in begrijpelijke taal, doorspekt met anekdotes, een lach en een traan. 

Ieper WOI  (1).jpg
bottom of page